Omārs | WWF Latvia

Omārs



 rel=
Omārs (Homarus gammarus), Kvitsoja, Norvēģija.
© Erling Svensen / WWF

Norvēģijas omārs

Lat.Nephrops norvegicus
De. Hummer
En. Lobster
 
Omāri dzīvo dziļi jūras dzelmē. Norvēģijas omāri ir mazāka izmēra, un to populācija ir novājināta. Norvēģijas omārs galvenokārt ir sastopams tuneļos un alās, ko tas izrok mīkstajā ūdens gultnē 30 – 250 m dziļumā. Tas ir labi nomaskējies plēsējs, kas naktī medī citus vēžveidīgos. Norvēģijas omāri ir izplatīti gar piekrasti no Norvēģijas līdz pat Portugālei.  Norvēģijas omāru uzskata par pieaugušu, kad tas ir sasniedzis apmēram 24 cm garumu no galvas līdz astes galam.  
 

IZPLATĪBA

Omāri sastopami plašos apgabalos Atlantija okeāna ziemeļaustrumu daļā.

Norvēģijas omāri dzīvo Atlantijas okeāna ziemeļos no Islandes līdz Ziemeļāfrikai, sastopami arī Vidusjūrā.

ZVEJAS VEIDI

Norvēģijas omāru zvejniecībā dominē gultnes tralēšana, lai arī pastāv alternatīva, augsti selektīva omāru zvejas metode ar grozveida lamatām un murdiem.
 

RESURSU STĀVOKLIS

Padomājiet, pirms pērkat Norvēģijas omārus, jo par to resursu stāvokli precīzu datu nav. Norvēģijas omāru zvejniecībai vajadzētu būt ierobežotai, lai novājinātajai populācijai būtu iespēja atjaunoties.
 

REKOMENDĀCIJA

Izvēlieties omārus, kas zvejoti ar murdiem Kategatā, Skagerakā vai Ziemeļjūrā. Tādā veidā piezvejas apjoms tiek samazināts līdz minimumam un vēl neizaugušos īpatņus iespējams atbrīvot, nenodarot tiem kaitējumu.
 

REKOMENDĀCIJA

Padomājiet pirms iegādājaties omārus, kas noķerti ar selektīvajiem traļiem Skagerakā, Kategatā vai Norvēģijas ūdeņos

 

REKOMENDĀCIJA

Omāru zvejošanai ar traļiem raksturīga liela piezveja – līdz pat trešdaļai no loma. Piezvejā bieži nokļūst mencas kā arī citas nereti aizsargājamas un neizaugušas zivis. Piezvejā noķertās zivis tiek nedzīvas izgāztas atpakaļ jūrā.

Vai zināt, ka...

Eiropas omāru savvaļas krājumi sarūk.

Omārs

Lat. Hommarus spp

Omārs dzīvo akmeņainās gultnēs seklā jūras ūdenī. Tas ir naktī aktīvs mednieks, kas pārtiek no gliemenēm, mīdījām un jūras ežiem. No 1994. gada omāriem ir ieviesti minimālie zvejošanas izmēri. Muguras čaulai jābūt vismaz 8 cm garai, lai omāru drīkstētu nozvejot. Vasarā omāru zveja ir aizliegta. Ziemeļamerikas krastos sastopams Homarus americanus omāra paveids. Omāri tiek ķerti ar speciāliem murdiem jeb krātiņiem, kas ir saudzīga zvejas metode.
 

REKOMENDĀCIJA

Padomājiet pirms iegādājaties omārus (homarus americanus), kas noķerti ar murdiem Atlantijas okeāna ziemeļaustrumu daļā vai Vidusjūrā, un homarus gammarus, kas noķerti ar murdiem Zviedrijas ūdeņos.

 

REKOMENDĀCIJA
Nepērciet omārus, kas noķerti ZIemeļjūrā vai Norvēģijā.