Saida | WWF Latvia

Saida



 rel=
Saida (Pollachius virens).
© Scandinavian Fishing Yearbook / WWF-Canon
Lat. Pollachius virens

Lai arī saidas ir mencu dzimtas zivis, atšķirībā no Atlantijas mencām, tās dzīvo baros ūdens virsējos slāņos. Tās ir ātras peldētājas un, meklējot barību, baros veic lielus attālumus. Barojas ar siļķēm un citām nelielām zivīm tuvu ūdens virsmai. Dzimumgatavība iestājas 5 – 10 gadu vecumā, kad tās sasniedz 40 – 70 cm garumu. Saidas zvejo ar traļiem, riņķvadiem, tīkliem un āķu jedām.

IZPLATĪBA

Bagātīgākie saidu resursi atrodas Ziemeļjūrā, Barenca jūrā un pie Islandes. 
 

RESURSU STĀVOKLIS

Tiek uzskatīts, ka saidu resursi kopumā ir stabili un šīs zivis nav pārzvejotas. Izņēmums ir daži rajoni.
 

REKOMENDĀCIJA

Droši izvēlieties ar riņķvadiem Barenca jūrā un ar āķu jedām vai tīkliem pie Islandes ķertas saidas. Tur tiek nozvejots vairākums šo zivju. Izvairieties no mazu zivju, kuru garums ir mazāks par 40 cm vai filejas garums – mazāks par 30 cm, iegādes, jo tādas zivis nozvejotas, pirms tās paspējušas iznārstot. Iesakām atteikties no zivīm, kas iegūtas citās Atlantijas okeāna ziemeļaustrumu zvejas teritorijās, jo tur tās tiek zvejotas pārāk intensīvi.
 

REKOMENDĀCIJA

Nepērciet ar traļiem ķertas saidas Barenca jūrā, pie Islandes un blakus Farēru salām, kur krājumu pārvaldība nav ilgtspējīga. Kā arī saidas, kas nozvejotas ar traļiem Skagerakā, Kategatā, Ziemeļjūrā vai Atlantijas okeāna ziemeļaustrumu daļā.