Ibērijas lūšu skaits palielinās | WWF Latvia

Ibērijas lūšu skaits palielinās



Publicēts 19 May 2016
Ibērijas lūsis (Lynx pardinus) Sierra de Andújar Nacionālajā parkā, Andalūzija, Spānija. 2009. gada maijs. Kritiski apdraudēta suga.
© Wild Wonders of Europe / Pete Oxford / WWF
Ibērijas lūsis ir visapdraudētākā kaķu dzimtas suga pasaulē – 2002. gadā Ibērijas pussalā bija palikuši mazāk kā 100 īpatņi.Taču pēdējie publicētie vērojumi š.g. aprīlī liecina par pozitīvām pārmaiņām – ir saskaitīti 404 lūši, kas ir lielākais skaits, kopš suga atzīta par izzūdošu.

Lai palīdzētu lūšiem atgriezties, WWF kopā ar partneriem strādā, lai atjaunotu lūšiem piemērotas dzīvotnes.

Lielākā daļa lūšu dzīvo Andalūzijā. Nostiprinot un atjaunojot šo pamata populāciju, tika izvēlētas arī citas teritorijas, kur lūšiem vairoties un veidot jaunas mājas. Izvērtējot trušu populāciju (lūšu galvenā barība) un dzīves kvalitātes apstākļus, 45 nebrīvē audzēti lūši tika atbrīvoti Spānijas un Portugāles dienvidaustrumu apgabalos.

Pateicoties realizēto pasākumu panākumiem, Spānijas apgabalos un Portugālē pašlaik ir 120 vaislas mātītes.
Tomēr draudi Ibērijas lūšiem saglabājas – malumedniecība, atbilstošas barības bāzes trūkums, kā arī ceļu satiksmes negadījumi, apdraud šos savvaļas dzīvniekus. Pēc dažu vietējo pašvaldību iniciatīvas ir izveidoti žogi un t.s. eko-tilti, lai novērstu lūšu pārvietošanos pāri maģistrālajām šosejām, bet, lai novērstu citus satiksmes negadījumus, ir vēl daudz darba.

Lielas bažas rada arī trušu hemorāģiskā slimība, lipīgs vīruss, kas 2011. gadā ievērojami samazināja populāciju kaķu galvenajam medījumam; nu tas atkal varētu apdraudēt lūšu izdzīvošanu.

Neskatoties uz labajiem panākumiem, Ibērijas lūšu nākotne vēl nav droša.
Ibērijas lūsis (Lynx pardinus) Sierra de Andújar Nacionālajā parkā, Andalūzija, Spānija. 2009. gada maijs. Kritiski apdraudēta suga.
© Wild Wonders of Europe / Pete Oxford / WWF Enlarge